Besturingssystemen
Nieuws

Besturingssystemen

Er zijn in de wereld van computers grootse discussies waar computernerds elkaar bijna van het leven zouden kunne beroven over wat voor besturingssystemen het best zouden moeten zijn en dergelijke. Belangrijk om te weten is dat er drie hele grote systemen zijn voor PCs. De belangrijkste is Windows, maar ook IOS en Linux verdienen het om genoemd te worden in de discussie.

Windows

Windows is het systeem dat vrijwel iedereen kent. Het overgrote merendeel van de computers in de wereld loopt op windows en dit is dan ook het programma waar de meeste dingen voor geprogrammeerd worden. Windows wordt ontwikkeld door Microsoft, een groot tech bedrijf uit Californië. Velen vinden Windows het beste systeem dat er is. Het wordt geprezen vanwege de grote flexibiliteit die het aanbiedt en de gebruiksvriendelijke omgeving voor de gemiddelde gebruiker. Hoewel het relatief simpel te gebruiken is is het ook mogelijk om er meer geavanceerde dingen mee te doen zonder al te veel moeite, wat het een goed gebalanceerd systeem maakt.

IOS

IOS is het systeem dat zit op alle computers en telefoons van Apple. Dit besturingssysteem wordt door hen ontworpen en is na Windows het meest gebruikte systeem dat er bestaat. Hoewel dit systeem erg populair is, heeft het als minpunt dat het lastig is om er op te gamen. Het is vaak lastig om de bestanden van dingen zelf aan te passen en veel programma’s, waaronder veel games worden niet ondersteund op IOS. Dit zorgt ervoor dat veel mensen die wat meer moeten kunnen met hun computer dan alleen normale zaken toch eerder voor Windows kiezen. Wel wordt IOS geprezen om de goede compatibiliteit tussen apparaten. Je kan moeiteloos dingen overzetten van je iPad naar je iPhone of naar je PC als je die allemaal van Apple koopt. Maar ja… dan moet je wel alles van Apple kopen.

Linux Last but not least (of eigenlijk qua aantal gebruikers wel) is Linux. Na Windows en IOS is de Linux computer de meest voorkomende computer. De mensen die zelf hun laptop bouwen zouden vaak kiezen voor Linux. Linux is een systeem dat heel veel vrijheid biedt en waaraan iedereen kan meewerken (het is open source dus), maar is ook lastig te gebruiken. Vaak gebruiken programmeurs dit systeem aangezien het hier bepaalde voordelen voor biedt. Voor de gemiddelde computergebruiker is het echter erg onhandig en net als IOS ondersteund het veel programma’s zoals games niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *