Eisen rondom een etiket van een levensmiddel
Indien jij de stap hebt gezet om een eigen bedrijf op te starten, zul jij hoogstwaarschijnlijk geconfronteerd worden met een hoop verantwoordelijkheden, deadlines en keuzes. Dat is niet voor niets. Als jij de keuze hebt gemaakt om levensmiddelen op de markt te brengen, eist Nederland eerlijke en duidelijke voedselinformatie om de consumenten te beschermen en misleiding te voorkomen.
Om deze reden zijn er een hoop eisen gesteld rondom het etiket van een levensmiddel. Als verkoper is het dan ook belangrijk dat jij goed de tijd neemt om het etiket te voorzien van alle verplichte en gewenste informatie, zodat jij problemen zult voorkomen. Wens jij meer informatie wat betreft etiketten? Lees snel verder.
Wat houdt eerlijke informatie in?
In de introductie gaf ik aan dat fabrikanten en verkopers eerlijke en duidelijke voedselinformatie naar buiten brengen. Maar wat houdt ‘eerlijke’ informatie in? Met eerlijke informatie verwacht men dat de informatie op het etiket een correct beeld geeft van het betreffende levensmiddel. Hierbij zal de informatie niet misleidend zijn voor de consumenten.
Zo is het niet toegestaan om aan te geven dat jouw levensmiddel bijzondere kenmerken heeft, terwijl alle levensmiddelen in die categorie beschikken over die kenmerken. Op de verpakking van lolly’s zou er dus niet vermeld mogen worden dat de lolly’s vetvrij zijn. Dat zijn immers alle lolly’s, ongeacht het merk.
Wat is duidelijke informatie?
Ook eist de overheid dat de verpakkingen voorzien zijn van duidelijke informatie. Hiermee doelt de overheid op een zichtbare plek van de informatie, waarbij er voldoende afstand wordt gehouden tussen de letters en regels. Verder is het belangrijk dat de informatie in een duidelijk lettertype is beschreven, zodat iedereen de informatie gemakkelijk kan lezen. Ook moet er voldoende contrast tussen tekst en achtergrond zijn en mag de ruimte voor vrijwillige informatie niet ten koste gaan van de verplichte informatie. Tot slot moet de tekst onuitwisbaar zijn, in een duidelijke lettergrootte staan en Nederlands zijn indien het voor de Nederlandse markt bestemd is.
Welke lettergrootte is toegestaan?
Tja, een ‘duidelijke’ lettergrootte. Een beetje onduidelijk, niet? Het is verplicht om gebruik te maken van een lettergrootte van minimaal 1,2 mm voor de wettelijk verplichte informatie. Deze grootte is gebaseerd op de grootte van de letter x. Dit wordt dus ook de x-hoogte genoemd.
Hoe maak ik een etiket?
Een etiket is bij verschillende bedrijven te laten maken, maar is uiteraard ook zelf samen te stellen. In praktijk blijkt het laatste op termijn een hoop geld te besparen. Met een etiketteermachine kun jij gemakkelijk een eigen etiket printen. De nodige informatie is online gemakkelijk te vinden, zodat jij zeker weet dat alle nodige informatie op het etiket staat. De etiket machine is op diverse websites te koop.
