Laat uw datadragers vernietigen door een specialist!
Online Veiligheid

Laat uw datadragers vernietigen door een specialist!

Om ervoor te zorgen dat gevoelige data niet in verkeerde handen valt is het noodzakelijk om data die niet langer nodig is, vakkundig en veilig te laten vernietigen. Daarvoor kunnen verschillende methoden worden gebruikt.

Fysieke vernietiging

Dit is een manier waarop een bedrijf fysieke mediadragers laat vernietigen. Natuurlijk kan opdracht worden gegeven harde schijven te laten vernietigen, maar andere mediadragers moeten daarbij niet worden vergeten. Denk daarbij aan USB sticks, Solid State Drives en het aloude papieren archief. De strakke wetgeving over opslag en verspreiding van data vraagt veel kennis, vandaar dat het beter is een specialist in te schakelen zoals CTC bij datadestructie.

Demagnetisering

Dit is een methode waarbij de data van verschillende media gewist wordt door blootstelling aan een sterk magnetisch veld. De magnetische lading wordt gewist en er wordt geclaimd dat de data onherstelbaar zou zijn. Deze methode biedt geen kans op hergebruik van de apparatuur doordat ook startup files verdwijnen. De hardware is definitief onbruikbaar geworden.

Datawiping

Met deze methode worden alle gegevens op een medium door speciale software gewist. Het medium wordt meerdere keren overschreven met random patronen. Als dit goed gedaan wordt, dan zouden de oorspronkelijke bestanden niet kunnen worden hersteld.

Encryptie

Het versleutelen van gegevens is een manier om deze onleesbaar te maken. Alleen de juiste sleutel kan ervoor zorgen dat de toegang tot de data ontsloten wordt. Natuurlijk moeten de encryptiesleutels veilig worden bewaard. Op hun beurt moeten sleutels alleen voor gebruikers met de juiste autoriteit toegankelijk zijn.

Wat is de veiligste methode?

Een paar zaken zijn van belang. Allereerst lijkt fysieke destructie de beste methode. Er is simpelweg geen weg meer terug, Na de procedure bestaat de datadrager niet meer. Een betrouwbare partner om harde schijven te laten vernietigen als ook andere portable datadragers is CTC. Los van de juiste apparatuur hebben zij ook een goed beschreven en vastgelegde procedure. Zij hebben een lange ervaring met het proces. Veel multinationals vertrouwen dan ook op CTC voor hun datavernietiging.

Recycling van afval uit vernietiging van hardware

Tegenwoordig kan het niet anders dan dat (vernietigde) computer hardware gerecycled wordt. Sommige van de gebruikte materialen kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Ook zijn er materialen die zeker nog een flinke restwaarde vertegenwoordigen. In het kader van MVO-beleid is het onverantwoord om zware metalen als lood en cadmium niet op de juiste manier te verwerken. Door te recyclen worden deze materialen opnieuw van waarde. Ook daarom is de vernietiging van data door destructie van datadragers zeer verantwoord en aan te bevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *