Waar moet een goede beveiligingsoplossing aan voldoen?
Vorig jaar veranderde onze manier van werken drastisch. Medewerkers moesten vanuit huis hun nieuwe werkplek inrichten. Dit zorgde voor een ontzettende druk op de IT-afdelingen. Waar organisaties zich eerst vooral focusten op de beveiliging van het kantoor, moest nu de overstap gemaakt worden naar optimale beveiliging van de werkplek zelf.
Bovendien vonden medewerkers het door de afstand lastiger om hulp aan de IT-afdeling te vragen. En was er minder ruggespraak met collega’s. Waar een medewerker eerst regelmatig om de mening van een collega vroeg over een ontvangen e-mail, ervaarden ze dit bij thuiswerken als een grotere stap. Cybercriminelen waren zich hier ook bewust van. Het aantal cyberaanvallen in 2020 groeide aanzienlijk. Vooral ransomware-aanvallen groeiden in populariteit. De aanvallen waren vaak gericht op mensen die thuis werkten.
Inmiddels werken de meesten van ons nog steeds vanuit huis. Door de aanzienlijke voordelen die thuiswerken biedt, wordt verwacht dat thuiswerken ook na de pandemie een een blijvend iets is. Maar deze nieuwe werksituatie brengt ook uitdagingen op het gebied van online veiligheid met zich mee. Van medewerkers kan niet worden verwacht dat zij zich continu cyberveilig gedragen. Door de mindere mate van reflectie van collega’s en met de vele afleidingen die thuiswerken heeft, kan het al gauw gebeuren dat er een kwaadaardige e-mail over het hoofd wordt gezien. Natuurlijk kun je medewerkers wel bewuster maken van de risico’s die thuiswerken met zich meebrengt, maar de rest moet worden overgelaten aan slimme systemen die ervoor zorgen dat een medewerker in feite niet na hoeft te denken.
Verder lezen: agconnect.nl
